//
kirjastopalvelut, kulttuuri

Kirjastot kolmansina tiloina: tapausesimerkkinä Vancouverin kaupunginkirjasto

Konferenssin esityksistä parhaimpia oli Vancouverin kaupunginkirjaston johtaja Sandra Singhin esitys ja artikkeli. Singh pohti esityksessään kolmas tila -käsitettä ja miten Vancouverin kaupunginkirjaston toiminnassa toteutuu käsite ja miten yleiset kirjastot vaikuttavat kolmansina tiloina kaupunkialueiden kehittämiseen. Isona teemana olivat yhteistyökuviot muiden Vancouverin kaupungin toimijoiden kanssa.

Singh kiteytti kolmannen tilan olevan tila, jossa luodaan yhteisö. Kirjastot ovat Singhin mukaan tällaisia kolmansia tiloja ja sekä muodollisen että epämuodollisen opiskelun tiloja. Kolmas tila on sikäli olennainen Vancouverin kirjastolle, että Vancouverin kaupungin missioon on kirjoitettu vahvasti yhteisöllisyys ja yhteisöllisyyden vahvistaminen:

”To create a great city of communities, which cares about its people, its environment, and the opportunities to live, work and prosper.”

Kaupunginkirjasto pyrkii edistämään erityisesti elinikäistä oppimista ja itsensä kehittämistä.

Käytännön esimerkkejä Singh antoi Vancouverista, joka on n. 600 000 asukkaan kaupunki. Asukkaista 52 %:a ei puhu englantia äidinkielenään, ja kaupunki on Kanadan monikulttuurisimpia. Vancouverin yleisellä kirjastolla on 22 yksikköä, ja kirjastokortin omistaa n. 370 000 vancouverilaista.

Kirjasto tekee muun muassa yhteistyötä erilaisten festivaalien kanssa. Tällaisia festivaaleja ovat muun muassa The Vancouver Writers Fest (ViWF) ja performanssitaiteeseen keskittyvä The PuSh International Performing Arts Festival. Kirjasto on myös mukana Hapa-palooza Festivalissa, joka on monikulttuurinen ja poikkitaiteellinen festivaali. Festivaalin nimen alkuosa kuvaa humpan henkeä: hapa on havaijin kieltä ja tarkoittaa ”mixed heritage/roots”. Festivaali kuulostaa sukulaistapahtumalta meikäläiselle Faces-festivaalille.

Opera Speaks on hauskankuuloinen tapahtumasarja; Opera Speaks -tilaisuuksia järjestävät yhteistyössä Vancouverin ooppera ja kaupunginkirjasto. Tilaisuuksissa oopperan työntekijät esittelevät mitä kulloinkin esityksessä oleva oopperaesitys pitää sisällään.

Kirjastolla on erilaisia käytännön hankkeita ja suunnitelmia, joissa avainsanana on yhteistyö muiden alueen kulttuuritoimijoiden kanssa. Vancouver Inspiration Pass on kulttuurikortti, jonka voi lainata kirjastosta ja jolla pääsee ilmaiseksi kulttuuritapahtumiin, kuten taidenäyttelyihin ja erilaisiin esityksiin. Kortti on luotu yhteistyössä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa.

Kirjaston kokoelmatyön osalta selvittelyssä ovat mahdollisuudet yhteistyöhön hankintojen ja muun kokoelmatyön osalta alueen muiden kulttuuriasiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on hyödyntää asiantuntijaosaamista puolin ja toisin eri toimijoiden kesken. Tietopalvelun osalta erääksi yhteistyön paikaksi on nähty kirjaston tarjoamat tietopalvelut kulttuurisektorin muille organisaatioille.

Asiakaskäyttöön tarkoitettujen teknologioiden osalta kaupunginkirjastolla on työnalla hackerspacen rakentaminen. Virallinen nimi tilalle on digital creation lab. Tilaan tulee asiakkaiden käytettäväksi laitteita, joita ei muuten ole helposti saatavilla ja joiden avulla voidaan luoda/tehdä.

Kaupunginkirjasto on mukana kaupungin yhteisissä strategioissa: Vancouverin kaupungilla on digitaalinen strategia, jossa kirjastolla on vahva rooli tietoyhteiskuntataitojen hankkimisessa. Visiona on kehittää kaupungin digitaalista ympäristöä (teknologista infrastruktuuria, palveluja ja työprosesseja) ajanmukaiselle tasolle. Kohderyhminä ovat kaupungin asukkaat, työnantajat, liike-elämä ja julkinen hallinto. Kaupunkia halutaan kehittää ns. digitaalisesti kypsäksi (digital maturity). Kaupunkia kypsytellään muun muassa avaamalla kaupungin toiminnnan ohessa muodostuvaa dataa ja kehittämällä erilaisia kaupungin tarjoamia palveluja. Näitä kehityskohteita ovat kaupungin langaton verkko, osallistumistavat ja vuorovaikutustavat kaupunkilaisten ja kaupungin välillä. Myös kaupungin digitaalista sektoria ja taloutta/kaupankäyntiä ja kaupungin tarjoamia digitaalisia palveluja kehitetään.

Kirjaston tontille on strategiassa napsahtanut muun muassa digitaalisen lukutaidon lisääminen alueella ja ajanmukaisten työskentelytilojen ja -laitteiden tarjonta urban office -hengessä.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta | Sorvipenkki - 20.09.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: