//
kirjastopalvelut, pelaaminen, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Birminghamin kaupunginkirjaston uutta päärakennusta rakentamassa eli miten kirjastopalvelujen pitäisi muuttua?

Brian Gambles esitteli Birminghamin kaupunginkirjaston uuden päärakennuksen rakennusprojektia. Birminghamin ydinalueella asuu 1 miljoonaa henkilöä ja kaupunkialueella 5,2 miljoonaa henkilöä. Kaupunki on asukaspohjaltaan Euroopan monikulttuurisimpia ja nuorimpia. Kuvia uudesta rakennuksesta Guardianissa.

Kirjastosta kirjoitti Economist: Library of Birmingham : It’s not all about the books.

Hankkeen taustalla oli Gamblesin mukaan enempi vähempi koko kirjastotoiminnan uudelleen miettiminen. Pohdinnalle oli antanut vauhtia koko Isoon-Britanniaan kohdistuvat erilaiset yhteiskunnalliset, sosiaaliset ja teknologiset muutokset, jotka heijastuvat myös kirjastoihin ja ovat herättäneet kysymyksen, mikä ylipäätään on kirjastojen rooli ja merkitys nyky-yhteiskunnassa.

Taustalla on nopeita muutoksia, kuten aineistojen formaattimuutos ja aineistojen käyttötapojen muuttuminen sekä erilaisten informaatiolähteiden yhä parempi saatavuus mobiililaitteiden ja verkkoyhteyksien välityksellä. Gamblesin mukaan sisältöjen jakaminen ja verkon osallistumiskulttuuri muokkaavat myös tavalla tai toisella kirjastopalveluiden vaikuttavuutta.

Kirjastojen sosiaalista pääomaa ei saisi unohtaa. Ongelmallisena Gambles näki kirjastolaitoksen tukijat, joiden argumentteina ovat tunteelliset ja kirjastojen perinteisiä palveluja puolustavat syyt. Tämä on Gamblesin mukaan ongelmallista, koska ainakin osa kirjastojen perinteisistä palveluista on vanhentumassa. Kirjastojen tarjoaman sosiaalisen pääoman hyödynnettävyyden edellytyksenä onkin, että kirjastopalvelut ovat oikeanlaisia ja niitä tarjotaan oikein.

Disruptiivisiin teknologioihin, kuten aineistojen digitalisoitumiseen, pitäisi reagoida. Omaa toimintamallia pitäisi sopeuttaa koko yhteiskuntaa muovaaviin muutoksiin. Liikemaailman historiassa on vino pino esimerkkejä yrityksistä, jotka eivät ole selvinneet muutoksista. Tällaisia disruptiivisten teknologioiden aiheuttamiin muutoksiin kaatuneita yrityksiä ovat olleet muun muassa Kodak ja Blockbuster.

Gamblesin mukaan pitäisi kysyä klassinen kysymys: jos kirjastoa ei olisi vielä keksitty, keksittäisiinkö se nyt? Gamblesin mukaan kyllä keksittäisiin, mutta nyt perustettava kirjasto ei pohjautuisi perinteisiin lainaus-palautuspalveluihin ja tietopalveluun. Kirjastojen olemassa olon syy ei ole Gamblesin mukaan lainaaminen vaan tiedon lisääminen, voimaannuttaminen.

Birminghamissa oli lähestytty tilannetta tutkimalla palvelumuotoilun mahdollisuuksia ja mahdollisuuksia pitää kirjasto relevanttina toimijana. Resehtinä haastaviin aikoihin Gamblesilla oli inspiraation hakeminen kirjaston perinteistä ja mahdollisista tulevaisuuksista. Hieman Lyonin tapaan.

”To face both forwards and backwards, at the same time.”

Gamblesin lähtökohtana oli ajatus siitä, että kirjastolaitosta ei aikoinaan keksitty aineiston lainaamista varten vaan siksi, että tarvittiin laitos, joka tarjoaisi informaatiota. Kirjastot perustettiin tarjoamaan koulutuksellisia mahdollisuuksia, mahdollistamaan opiskelu niille, joilla ei ollut varaa päästä ominvaroin käsiksi aineistoihin.

Innovointi ja siihen liittyvä riskien ottaminen ei ole Gamblesin mukaan välttämättä kirjastojen perusominaisuus, mutta sellaiseksi innovoinnin pitäisi tulla. Uusien ideoiden käytäntöön vienti voi edellyttää kirjastopalveluiden ja toimintatapojen syvällistä muuttamista. Palveluja on uudistettava ja uudistaminen on tehtävä ajatuksen kanssa.

Birminghamin yleisen kirjaston mottona on ”to learn and to read”. Taustalla ovat yhteiskunnalliset ongelmat; nuorisotyöttömyyteen ja eritasoiseen lukutaidottomuuteen pitää jotenkin puuttua. Uuden rakennuksen pääperiaatteena on olla helposti saavutettavissa. Kirjasto pyrkii olemaan yhteisön eräänlainen perusorganisaatio (inter communal trust), kansalaisaktiivisuuteen kannustaja, yhteisön kehittäjä (community development) ja elinikäisen opiskelun mahdollistaja.

Kaupungin uusi kirjasto

Ajatuksia kirjastopalveluiden uudistamisesta on viety käytäntöön uuden Birminghamin uuden pääkirjaston rakennustöiden myötä. Kirjastosta tulee Euroopan suurin yleinen kirjasto: neliömetrejä on 31 000. Myös rakennustöihin on ujutettu yhteiskunnallinen näkökulma: osaan rakennustöitä palkattiin paikallisia asunnottomia.

Yhteistyötä tehdään yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin ja yksittäisten kansalaisten kanssa. Kaupunginkirjastolla on kunnianhimoisia tavoitteita rakentaa kaupunginkirjastosta osaamiskeskus. Kirjastotilan monikäyttöisyyden ja suhteiden kaupungin muihin toimijoihin ansiosta kirjastolla mahdollisuus tulla yhä merkittävämmäksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi. Yhteiskunnallista roolia kirjasto hakee tarjoamalla muun muassa dialogimahdollisuuksia yliopistoille, liike-elämälle, kulttuurialan toimijoille, kouluille ja vapaaehtoisorganisaatioille. Tavoitteena on muun muassa tarjota paikalliselle yliopistotutkimukselle mahdollisuus tavoittaa kaupunginkirjaston välityksellä laajempi yleisö.

Toimintaohjelma on tutunkuuloinen: sisällön tuotantoa, tilaisuuksia, pop-up-kulttuuria, kohtaamispaikkatoimintaa. Kirjasto pyrkii tarjoamaan sekä fyysisiä että virtuaalisia palveluja ja mahdollisuuksia kehittää ja toteuttaa itseään ja päästä käsiksi informaatioon. Tila on helposti muokattavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Oppimiseen kirjasto panostaa eri tavoin. Muun muassa henkilökunnan toimenkuvaan on muokattu fasilitoinnin suuntaan. Henkilökunnan osaamispalettiin on nostettu verkostoasiantuntijuus, valmentaminen… Käytännössä näitä uusia asiantuntijoita on uudelleenkoulutettu kirjastolaisista.

Eri tapoja oppimiselle tarjotaan. Esimerkiksi tieto- tai aihehubien (knowledge or topic hubs) avulla kirjasto tukee oppimista. Yksi hubeista keskittyy tukemaan yrittäjyyttä ja innovointia. Oppilaitosyhteistyötäkin kirjasto tekee GRAIN-hankkeessa. Hankkeessa tuetaan valokuvaustaiteen harjoittamista, näyttelytoimintaa, julkaisutoimintaa ja tutkimusta.

Teknologian hyödyntäminen

Tietotekniikkaa hyödynnetään muun muassa aineistojen esiintuonnissa. Esimerkkinä Gambles esitteli Dozens and Trails -palvelun (Birminghamin kaupunginkirjaston tiedote ja Substraktin tiedote). Kyseessä on kaksiosainen mobiilipalvelu, jossa toisessa osassa esitellään tusina kiinnostavinta kohdetta kirjaston kokoelmasta. Toisessa osassa esitellään kulttuurikohteita eri puolilta kaupunkia. Siis eräänlainen mikstuura kokoelmavinkkausta ja Hämeenlinnan virtuaalipolkua.

Foto fortunes -pelissä puolestaan aktivoidaan kansalaiset luokittelemaan kuvia. Kyseessä on peli, jossa on kuvia eri birminghamilaisista arkistoista. Perusidea on sama kuin digitalkoiden myyräpelissä.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Metropolitan Public Libraries eli juttua Kiinan matkalta | Sorvipenkki - 24.09.2013

  2. Päivitysilmoitus: Birminghamin kaupunginkirjaston uutta pä&a... - 05.11.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: