//
avoimuus, seminaarit

Avoin data -tilaisuus Tampereella

Mahtuuko elämään muutakin kuin kirjastojärjestelmiä? Voiko muita asioita mahtua maailmaan? Jo toki. Muun muassa Avoin demokratia – avoin data -tilaisuus Uuden tehtaan Protomolla 14.2.2011. 

Tapahtumassa oli puheenvuoroja avoimesta datasta, joista parista muutama ajatus.

Julkishallinnon tietovarantojen avaamisesta eduskunnan osalta

cogdogblog, 8/2010, http://www.flickr.com/photos/cogdog/4909004716/

Tänne päin, tänne päin. Kuva cogdogblog, 8/2010

Petteri Nyman avasi Eduskunnassa tehtyä työtä avoimen datan parissa. Valtaosa eduskunnassa syntyviä sisältöjä eduskuntatyön asiakirjoja. Tarkoitus on, että kansalaisille on tarjolla mahdollisimman ajantasaiset, luotettavat asiakirjat erilaisten käyttöliittymien käyttö. Käytettävyys on tärkeää, ja siihen kuuluu löydettävyys ja saatavuus. Avoin data on luonteva jatke näille tavoitteille.

Avoimen datan eteenpäin viemisessä tärkeitä kysymyksiä ovat miten, mitä ja miksi. Nyman avasi hyvin tätä viimeistä kysymystä: avoimuus itsessään on demokratiassa tärkeää.

Yksi peruste hankkeen eteenpäin viemiselle on ollut loppukäyttäjien kiinnostus eduskunnan tuottamaan aineistoon. Tästä on löytynyt perusteluja sille, että projektia on voitu viedä eteenpäin nopeasti. Mainiota esimerkkiä on tullut ulkomailta: eräät valveutuneet parlamentit ovat näyttäneet hyvää esimerkkiä datan avaamisessa. Nymanin mukaan liikkeelle lähtöä on helpottanut myös Antti Poikolan, Petri Kolan ja Kari A. Hintikan Julkinen data : johdatus tietovarantojen avaamiseen.

Eduskunnan osalta tietovarantojen etenemishankkeessa ovat eduskunnan yhteistyökumppaneina Jyväskylä ja Tieto. Tämän kevään aikana on tulossa pilotteja ja isommat uudistukset tehdään vuosina 2012 – 2013.

Vaalilupausarkiston beta-version julkistus

Tapahtumassa julkaistiin beta-versio Vaalilupausarkisto-palvelusta. Palvelun tavoitteena on rinnastaa kansanedustajien vaalilupaukset heidän tekoihinsa. Eräänlainen poliittinen muisti siis. Sivusto haravoi erilaisia poliittisia sisältöjä:

  • kansanedustajien kirjoituksia
  • äänestystuloksia ja
  • muita eduskunnan sivuilla esitettyjä tekoja sekä
  • eri viestimien uutisia.

Sivusto pyrkii tarjoamaan tietoa kansanedustajien puheista ja teoista. Näitä tietoja vertailemalla palvelun käyttäjät voivat arvioida ehdokkaiden vaalilupausten paikkansapitävyyden. Poliitikot puolestaan voivat todistaa Vaalilupausarkiston avulla tavoitteidensa ja lupaustensa toteutumisen.

Palvelu on kehitetty tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden projektityönä. Palvelun rakentamisessa on hyödynnetty Mikko Heikkisen pohjatyötä (Rajapinta Eduskunnan äänestystietoihin). Ylläpitoa varten on perustettu Vaalilupausarkisto ry, joka ottaa myös vastuuta palvelun jatkokehittämisestä.

Taustalle on tavoitteena saada muutaman mediatalon uutisarkisto pidemmältä aikaväliltä. Uutisarkistojen poliittisten sisältöjen avulla on tarkoitus helpottaa vertailujen tekeminen edustajien tekojen ja puheiden kesken.

Palvelu on siis beta-versio; palvelun toimintoja parannetaan ja sisältöjä tuodaan palveluun lisää. Erinomaista, että käytännön esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä alkaa syntyä.

Keskustelu

5 thoughts on “Avoin data -tilaisuus Tampereella

  1. Kiitos hyvästä yhteenvedosta!

    Jyväskylä meinaa Jyväskylän yliopiston ADA-projektia, joka löytyy myös Facebookista http://www.facebook.com/pages/ADA-projekti/134089573324774

    Posted by apoikola | 25.02.2011, 4:49 pm

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Antti Poikola: Hallinnon läpinäkyvyys 2010-luvulla - 22.02.2011

  2. Päivitysilmoitus: Hallinnon läpinäkyvyys 2010-luvulla | apoikola - 22.02.2011

  3. Päivitysilmoitus: USA:n Avoin hallinto -direktiivin arviointia « Sorvipenkki - 22.02.2011

Jätä kommentti