Georg Hohmann antoi tapauskuvauksen Germanisches Nationalmuseumin (GNM) semantointiprojektista eli verkkopalvelusta Objektkatalog der Sammlungen des Germanischen Nationalmuseums, jonka kautta loppukäyttäjän löydettävissä on 70 000 taide-esinettä ja esineitä kuvailevaa metadataa.
Verkkopalvelussa hyödynnettiin linkitetyn datan (linked data) teknologioita, ja lähtökohtana oli Tim Berners-Leen 5 tähden asteikko. Asteikon idea on se, että mitä kattavammin verkkopalvelu täyttää Berners-Leen määrittelemät kriteerit linkitetylle datalle, sitä useamman “tähden” palvelu saa. Tähtiä GNM on kerännyt muun muassa julkaisemalla dataa avoimesti webissä. Prosessiin mahtui useita askelmia kuten
- näytettävän aineiston valinta (eli kaikkea ei julkaistu)
- tekijänoikeuksien huomioiminen julkaistavan aineiston osalta ja lisenssin valinta (GNM valitsi CC BY-NC 3.0, joka museopuolella on kiistanalainen lisenssi)
- pysyvien tunnisteiden (persistent identifiers) osalta GNM käytti skeemana MuseumID – URN Schema for Museum objects.
Linkitetyn datan periaatteisiin kuuluu myös rakentaa yhteyksiä muualle verkkoon, ja palvelun rakentamisessa onkin käytetty paukkuja linkityksiin erilaisiin verkossa oleviin henkilölähteisiin
- Gemeinsame Normdatei eli kutakuinkin saksalainen auktoriteettirekisteri
- Allgemeines Künstlerlexikon
- Wikipedia
- Dbpedia
- Union List of Artist Names
- Wikipedia (Germany) Reference of Persons.
Datan myllyttämisessä XML:stä RDF:ään tavoitteena on, että data olisi CIDOC Conceptual Reference Model (CRM) -standardinmukainen. Työlistalla hankkeessa on luoda lisää linkityksiä ulkoisiin lähteisiin, kuten Europeanaan, ja automatisoida linkitysprosessia.
Hohmannin esitysdiat täällä: Publishing Museum Objects on the Semantic Web
Keskustelu
Trackbacks/Pingbacks
Päivitysilmoitus: Emtacl12: lopputulemia « Sorvipenkki - 26.11.2012