//
Aiheeton, seminaarit, tiedonhallinta, verkkopalvelut

Germanisches Nationalmuseumin semantointiprojektista

Georg Hohmann antoi tapauskuvauksen Germanisches Nationalmuseumin (GNM) semantointiprojektista eli verkkopalvelusta Objektkatalog der Sammlungen des Germanischen Nationalmuseums, jonka kautta loppukäyttäjän löydettävissä on 70 000 taide-esinettä ja esineitä kuvailevaa metadataa.

Verkkopalvelussa hyödynnettiin linkitetyn datan (linked data) teknologioita, ja lähtökohtana oli Tim Berners-Leen 5 tähden asteikko. Asteikon idea on se, että mitä kattavammin verkkopalvelu täyttää Berners-Leen määrittelemät kriteerit linkitetylle datalle, sitä useamman “tähden” palvelu saa. Tähtiä GNM on kerännyt muun muassa julkaisemalla dataa avoimesti webissä. Prosessiin mahtui useita askelmia kuten

  • näytettävän aineiston valinta (eli kaikkea ei julkaistu)
  • tekijänoikeuksien huomioiminen julkaistavan aineiston osalta ja lisenssin valinta (GNM valitsi CC BY-NC 3.0, joka museopuolella on kiistanalainen lisenssi)
  • pysyvien tunnisteiden (persistent identifiers) osalta GNM käytti skeemana MuseumID – URN Schema for Museum objects.

Linkitetyn datan periaatteisiin kuuluu myös rakentaa yhteyksiä muualle verkkoon, ja palvelun rakentamisessa onkin käytetty paukkuja linkityksiin erilaisiin verkossa oleviin henkilölähteisiin

Datan myllyttämisessä XML:stä RDF:ään tavoitteena on, että data olisi CIDOC Conceptual Reference Model (CRM) -standardinmukainen. Työlistalla hankkeessa on luoda lisää linkityksiä ulkoisiin lähteisiin, kuten Europeanaan, ja automatisoida linkitysprosessia.

Hohmannin esitysdiat täällä: Publishing Museum Objects on the Semantic Web

Advertisement

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Emtacl12: lopputulemia « Sorvipenkki - 26.11.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: